Pochodzenie: Turcja, Grecja, Portugalia, Włochy, Hiszpania i Francja
Ciekawostka: Na południu Europy z fig wytwarza się wino. Biały osad na suszonych figach mylnie kojarzony może być z pleśnią, choć jest po prostu skrystalizowanym cukrem (i tym samym, świadczy o dobrej jakości owoców). Figi uznawane są afrodyzjak.
Zastosowanie w kuchni: Suszone figi stanowią wspaniały dodatek do wielu deserów. Dodaje się je do: ciast i ciasteczek, kompotów, budyniów, słodkiego ryżu, musli i owsianek, herbaty. Figi świeże stanowią natomiast idealną bazę dżemów oraz konfitur. Można je również dodawać do prostych (i bardziej skomplikowanych) deserów. Warto również spróbować połączenia świeżych fig z serem camembert (np. w formie koreczków czy kanapeczek) - to pyszna i elegancka przystawka, która zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach. Figi są również świetnym dodatkiem do owocowych koktajli.Zarówno figi świeże, jak i suszone, można również jadać bez żadnych dodatków, tj. po prostu jako przekąskę.
Green Fresh Hurtownia warzyw i owoców Wszystko dla gastronomi Darmowe dostawy dla warszawy i okolic Zamówienia 510 510 310