Ziemniak obrany kostka

  • Dobierz odmianę ziemniaków do potrawy
  • By potrawy z ziemniaków były smaczne, musimy przygotować je z odpowiednich odmian.
  • Na sałatki najlepsze są kartofle zawierające mało skrobi, na placki natomiast - sypkie.
  • W naszych sklepach i na bazarach najwięcej jest odmian tzw. wszechstronnie użytkowych, typu irga, irys, ibis czy mila.
  • Jeśli nie wiemy, do czego najlepiej nadają się kupione przez nas ziemniaki, przeprowadźmy prosty test. Przekrójmy kartofel w poprzek i przez chwilę pocierajmy o siebie obydwie połówki. Jeżeli pojawi się woda, to znaczy, że ziemniak jest twardy, najbardziej odpowiedni na sałatki, zapiekanki i do smażenia. Natomiast gdy oba kawałki się kleją, możemy zrobić kopytka, pyzy lub piure.
  • Jak poznać dobre ziemniaki?
  • Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny.
  • Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ i na smak, i na skład.

Green Fresh
Hurtownia warzyw i owoców
Wszystko dla gastronomi
Darmowe dostawy dla warszawy i okolic
Zamówienia 510 510 310

Szybki kontakt